AMSTERDAM - Een Russische korporaal is woensdag aangeklaagd in verband met het overlijden van een dienstplichtige soldaat, die in elkaar werd geslagen en vervolgens een nacht in een hondenhok werd opgesloten.

De soldaat, Sergej Sinkonen, overleed maandag aan verwondingen die hij twee weken geleden opliep bij het incident, dat plaatsvond bij de raketlanceerplaats Plesetsk in het noordwesten van Rusland. Volgens de pers woonde Sinkonen samen met een andere dienstplichtige een bruiloft bij niet ver van hun basis bij Plesetsk.

Dronken

De korporaal en een officier, die naar verluidt dronken waren en in de veronderstelling verkeerden dat het tweetal van hun basis was weggelopen, zouden de soldaten met riemen hebben geslagen, en Sinkonen met waakhonden in een hok hebben opgesloten.

De andere soldaat werd in een leeg hondenhok opgesloten. Sinkonen werd de volgende morgen zwaar gewond in het hok aangetroffen. De tweede soldaat werd eveneens in het ziekenhuis opgenomen, maar kon een week later naar huis.

Ontslagen

Het ministerie van defensie maakte woensdag bekend dat de commandant van de raketlanceerplaats die die avond dienst had, is ontslagen. Het onderzoek naar de andere betrokken officier loopt nog, aldus het openbaar ministerie.