RIJSWIJK - De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) is geschrokken van het grote aantal dodelijke ongevallen met motorrijders de afgelopen dagen. Sinds vrijdag vonden zes bikers de dood.

Volgens de organisatie kan er echter geen duidelijke oorzaak worden aangegeven of conclusies worden getrokken. "Je zou zeggen dat het iets met het goede weer te maken,'' zei zondag Harry Beugelink, woordvoerder van de KNMV. "Mensen die maanden niet hebben gereden, stappen weer op hun motor en zijn dan wellicht niet direct zo vaardig. Maar dat blijkt niet uit de statistieken.'' Uit cijfers die het ministerie van Verkeer en Waterstaat vorig jaar publiceerde over motorongevallen op de snelweg, bleek dat het aantal gaandeweg het seizoen stijgt en aan het einde van het jaar weer daalt. Maart springt daar niet uit.

Wennen

Toch is de KNMV er voorstander van dat motorliefhebbers, voor zover mogelijk, een rijvaardigheidstraining volgen voordat zij weer op de fiets stappen. "Als het weer beter wordt, begint het bij motorrijders die in de wintermaanden niet rijden natuurlijk te kriebelen,'' zegt Beugelink. "En als ze dan op de fiets stappen, voelen ze zich als een veulen dat in de wei wordt losgelaten. Maar het is belangrijk dat ze zich ervan bewust zijn dat ze weer moeten wennen. Ons advies: doe zeker in het begin rustig aan.'' Van de dodelijke ongevallen waren er twee eenzijdig. Een -jarige man overleed doordat hij in Venray door nog onbekende oorzaak viel. Een vrouw kwam om in Siddeburen doordat ze viel en werd geraakt door een tegemoetkomende auto.

In Terschuur vloog een 36-jarige motorrijder uit de bocht toen hij een andere biker wilde ontwijken. Het slachtoffder maakte deel uit van een groepje van zes motorrijders. De man klapte tegen een boom en overleed.

Twee andere ongevallen werden vermoedelijke veroorzaakt doordat automobilisten de motorrijder over het hoofd zagen. ,,Daarbij kan natuurlijk meespelen dat automobilisten weer moeten wennen aan meer motoren op de weg,'' aldus Beugelink. Bij deze ongevallen in Wormer en Dalfsen sloegen de automobilisten linksaf en knalden de tegemoetkomende motoren die rechtdoor reden daar bovenop. De slachtoffers waren 22 en 36 jaar.

In Son raakte een 29-jarige motorrijder volgens de politie waarschijnlijk een fietster. Hij reed vervolgens tegen een boom en overleed ter plekke.