Een nog onbekende man is zondag op klaarlichte dag in Amsterdam geliquideerd. Een motorrijder schoot tegen 11.30 uur een aantal malen op de man in de Van der Pekstraat in Amsterdam-Noord. De politie zegt nog niets over de identiteit van het slachtoffer.

Van de dader ontbreekt elk spoor, zei een woordvoerster van de politie. Het gaat volgens haar om een liquidatie. De politie vermoedt dat de schutter het slachtoffer heeft staan opwachten. Er is inmiddels een zoekactie aan de gang om de dader en/of zijn voertuig te achterhalen.

Bij de aanslag, die midden in een woonwijk plaatshad, werden geen omstanders geraakt. De plaats van het delict was na de aanslag geruime tijd afgesloten voor onderzoek en trok veel omstanders. Buurtbewoners reageerden geschokt op de moord. "Het lijkt hier Baantjer wel'', was een veelgehoorde reactie. De politie nam verschillende getuigen mee naar het politiebureau om ze te horen over wat ze van het misdrijf hebben gezien.

Trend

De laatste tijd lijkt het in het Amsterdamse criminele milieu een beproefde methode om met behulp van een schutter op een motor, rivalen op straat te doden. Zo werd begin dit jaar topcrimineel Cor van Hout doodgeschoten door twee mannen op een motorfiets. Zijn kompaan R. ter H. (Haak) raakte door de kogelregen gewond en bezweek een paar weken later aan zijn verwondingen.

Ook eerder zijn er op deze manier in de regio Amsterdam liquidaties of pogingen daartoe gedaan. Schutters weten zich met een motor snel uit te de voeten te maken. De liquidatie van zondag is de derde dit jaar in Amsterdam. Naast Van Hout werd ook George Pflieger in januari in Diemen doodgeschoten.

De golf van liquidaties in de Amsterdamse onderwereld is nog niet ten einde, zo valt op te maken uit informatie van de politie. Volgens informanten van de politie in Amsterdam zullen er meer slachtoffers vallen als gevolg van een slepend conflict tussen een drietal concurrerende criminele groeperingen. Justitie en politie in Amsterdam zijn op de hoogte van een aantal namen die in dit verband worden genoemd.

Dat bleek onder meer uit een recente uitzending van het VARA-programma Zembla, gewijd aan de onrust in het Amsterdamse criminele milieu, die in 2000 begon. Het programma citeerde uit een aantal processen-verbaal die zijn opgemaakt door het Bureau Recherche Informatie van de Amsterdamse politie. Hoofdofficier van justitie L. de Wit bevestigde deze informatie te kennen.