LONDEN - Wie XTC gebruikt, al is het maar een enkele keer, heeft meer kans op een depressie dan mensen die geen drugs gebruiken en zelfs dan mensen die andere drugs gebruiken. Zware XTC-gebruikers kunnen een klinische depressie krijgen en ze kunnen langdurig last krijgen van problemen met hun geestelijke gezondheid, zoals geheugenverlies of gebrek aan concentratie. Dat zeggen onderzoekers van de London Metropolitan University na een onderzoek onder zeshonderd mensen. De effecten van XTC hebben waarschijnlijk te maken met aantasting van de stof serotonine in de hersenen.

De onderzochte personen zijn verdeeld in drie ongeveer even grote groepen: XTC-gebruikers, mensen die andere andere drugs gebruikten en personen die nooit drugs hebben genomen. Personen die in de drie weken voor het onderzoek drugs hadden gebruikt, mochten niet meedoen om te voorkomen dat farmacologische effecten van drugs invloed zouden hebben op het onderzoek.

Onderzoekster Lynn Taurah zei tegen de BBC dat zelfs mensen die zeiden maar een halve tablet XTC te hebben genomen, op het gebied van symptomen van depressie hoger scoorden dan de anderen. Hoe meer XTC iemand gebruikt heeft, hoe erger de verschijnselen, zei zij. Uit het onderzoek is volgens haar niet gebleken dat XTC-gebruikers meer neiging hebben tot depressie.

Een collega van Taurah zei eerder deze week tijdens een conferentie over drugsgebruik in Bournemouth dat veel XTC-gebruikers midden twintig zijn. "Niemand kan voorspellen wat dat voor de toekomst betekent. Hoe zijn zij er geestelijk aan toe als ze 55 of 60 zijn?''

Andere combinaties

Eerder werd al bekend dat combinatie van XTC met andere drugs en alcohol kan leiden tot zeer onvoorspelbare effecten. Van de 202 personen die tussen 1997 en 2002 in Engeland en Wales overleden na gebruik van XTC, had 85 procent ook andere drugs gebruikt.

Vorig jaar ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit dat er een verband bestaat tussen XTC-gebruik en hersenbeschadiging. Apen die in een proef in negen uur tijd drie keer XTC kregen toegediend, kregen te maken met een langdurig tekort van dopamine-cellen in de hersenen. Die cellen helpen onder meer iemand te bewegen en te reageren op dingen. Beschadiging van die cellen kan leiden tot de ziekte van Parkinson of soortgelijke aandoeningen. "Het gebrek aan duidelijke nadelige effecten op de korte termijn is deels de oorzaak voor het wijdverspreide idee dat XTC veilig is'', zei ondezoeker George Ricaurte toen.