KABUL - Afghanistan laat alle Pakistaanse gevangenen vrij die al meer dan een jaar vastzitten omdat zij zouden hebben gevochten aan de kant van de Taliban, de voormalige machthebbers, en de terreurbeweging al-Qaeda. Dit heeft de Pakistaanse ambassadeur in Kabul, Rustam Sjah Mohmand, zondag gezegd.

Mohmand verwelkomde het besluit, maar vond het wel erg laat komen. Bovendien maakt hij zich zorgen over de erbarmelijke omstandigheden waaronder de Pakistanen gevangen zitten. Hij vreest dat velen levensbedreigende ziekten hebben opgelopen. Volgens hem hebben de meeste Pakistanen die in Afghaanse cellen zitten geen banden met al-Qaeda of Taliban en zijn zij 'eenvoudige mensen van het land' die Afghanistan wilden helpen.

De Afghaanse president Karzai tekende het decreet over de vrijlating van de ongeveer duizend Pakistanen aan de vooravond van zijn bezoek aan Pakistan. Het gebaar is bedoeld om de gespannen relatie met het buurland te verbeteren. Eerder heeft Afghanistan al vijfhonderd Pakistaanse gevangenen vrijgelaten.

Wanneer de gevangenen vrij komen, is nog niet bekend. De meesten zitten opgesloten in de Noord-Afghaanse stad Sherbergan sinds zij eind 2001 gevangen zijn genomen door de Noordelijke Alliantie, die er uiteindelijk met hulp van de Verenigde Staten in slaagde de Taliban te verdrijven