WASHINGTON - Tienduizenden Amerikanen hebben zaterdag gedemonstreerd tegen een mogelijke oorlog in Irak. In Washington liepen ze naar het Witte Huis om de Amerikaanse regering hun ongenoegen kenbaar te maken.

De betogers schreeuwden leuzen als Weg uit Irak. Sommigen zeiden openlijk dat president Bush niet goed bij zijn hoofd is omdat hij de oorlog wil doorzetten. Ze spraken van de Mad Cowboy Disease, afgeleid van de Engelse vertaling van de gekkekoeienziekte. De demonstratie verliep zonder problemen. De politie hield slechts enkele mensen aan.

De president zelf was overigens niet in het Witte Huis aanwezig. Hij zat in zijn buitenverblijf in Camp David. Ook elders in Amerika werd betoogd. In San Francisco gingen zo'n .000 mensen de straat op en in Los Angeles waren 50.000 mensen op de been. Ongeveer 250.000 mensen hielden een demonstratie in de Canadese stad Montreal.In landen over de hele wereld zijn honderdduizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen een oorlog in Irak. De grootste betogingen waren in Milaan, Parijs en Brussel. In Milaan demonstreerden zeker 400.000 mensen, en volgens de organisatoren wel 700.000.

Parijs

In Parijs verzamelden zich meer dan 55.000 mensen. In het land waren op de vierde demonstratiedag tegen de oorlog bijna honderd protestbijeenkomsten georganiseerd. In tegenstelling tot de oorlogstegenstanders in Spanje, Groot-Brittannië en de VS hebben zij geen problemen met de opstelling van hun regering, die tegen oorlog is. Elders in Frankrijk verhieven in totaal nog eens 100.000 mensen hun stem tegen de plannen voor een oorlog.

'Manneken Peace'

In Brussel waren ongeveer 50.000 mensen de straat opgegaan. Bij hun tocht door het centrum van de Belgische hoofdstad riepen de demonstranten: "Geen bloed voor olie''. Zij doopten Manneken Pis om in 'Manneken Peace'. Op spandoeken werden de Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair aangeduid als 'de as van het ergste', een verwijzing naar Bush' 'as van het kwaad' waarvan Irak deel uitmaakt. In Spanje waren op diverse plaatsen in totaal naar schatting .000 mensen op de been om te protesteren tegen oorlog, onder meer bij het Amerikaanse luchtmachtsteunpunt Morón de la Frontera bij Sevilla en in Barcelona en Madrid. In de Duitse hoofdstad Berlijn vormden meer dan 100.000 demonstranten een ketting van 35 kilometer lang door de stad. Ook in Neurenberg, München, Frankfurt en Karlsruhe gingen mensen de straat op, in totaal zo'n 15.000.

Blair

Grote demonstraties tegen de harde opstelling van premier Blair waren er in diverse Britse steden, waaronder Londen, Exeter, leeds, Newcastle en Portsmouth. Verder waren er betogingen in Griekenland, op Cyprus, in Turkije, Rusland, Noorwegen, Zweden en Denemarken. In de hoofdsteden van deze laatste drie landen was het aantal betogers een stuk lager dan bij eerdere demonstraties tegen de naderende oorlog.