BAGDAD - Irak heeft Hans Blix, de leider van de VN-wapeninspecteurs in Irak en Mohammed el-Baradei, de directeur van het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA, uitgenodigd om "zo snel mogelijk'' uitstaande vragen te komen bespreken in Bagdad. Dit heeft een Irakese officiële bron zaterdag gemeld.

In de uitnodiging van Irak - overgebracht door generaal Amir al-Saadi, die de contacten met de wapeninspecteurs onderhoudt - staat dat Irak "zoekt naar manieren om de samenwerking tussen Irak en beide organisaties op alle gebieden te bespoedigen, met name over de vragen die Blix en el-Baradei nog hebben''.

Volgens al-Saadi heeft Irak vorderingen gemaakt bij de opheldering van de talrijke vragen die Unmovic nog heeft. Die vragen staan in een document dat dateert van 6 maart en dat Irak op maart ontving. Sinds die dag heeft Irak een 25 pagina's tellend document overgelegd waarin bewijs zou staan dat het in 1991 VX-zenuwgas heeft vernietigd.

Irak heeft de VN bovendien een nieuwe lijst gegeven met de namen van 183 wetenschappers die in het verleden betrokken zouden zijn geweest bij het chemische wapenprogramma. Dat zijn meer namen dan op een eerdere lijst stonden. Volgens de VN-wapeninspecteurs zouden er echter 325 wetenschappers bij dat programma betrokken zijn geweest.