MONTREAL - Een Canadees die als tiener was veroordeeld wegens een brute moord op een klasgenote, is dinsdag alsnog vrijgesproken - 48 jaar na de misdaad. Het hof van beroep in Ontario oordeelde unaniem dat de veroordeling in 1959 van Steve Truscott, nu 62, een justitieel dwalen was.

Truscott was in eerste instantie veroordeeld tot de galg omdat hij een 12-jarig meisje zou hebben verkracht en gewurgd. Na veel ophef - Truscott was op veertienjarige leeftijd de jongste Canadees die ooit ter dood is veroordeeld - werd de straf in 1960 omgezet tot levenslang.

Negen jaar later kwam hij voorwaardelijk vrij en nam Truscott een andere naam aan. In 2000 trad de Canadees uit de anonimiteit en begon hij een succesvol gevecht om zijn naam te zuiveren.

Nieuw bewijs

Truscott was als laatste met het meisje gezien. Maar uit nieuw bewijs blijkt dat de scholiere een dag later mogelijk nog in leven was - op een moment dat Truscott gewoon op school was.

Geëmotioneerd liet de Canadees dinsdag weten dat een droom is uitgekomen. "In mijn wildste dromen kon ik niet geloven dat ik dit in mijn leven nog mee zou maken", aldus de de van alle blaam gezuiverde Truscott.