DEN HAAG - Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel moet een schadevergoeding betalen aan een moeder die onjuist was voorgelicht over haar vruchtbaarheid. Het gaat om een bedrag van zeker 400.000 euro.

Dit blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Het hof bevestigt daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank in deze zaak.

De gynaecoloog had de vrouw gezegd dat ze niet meer zwanger kon worden. Desondanks raakte de vrouw in verwachting van een inmiddels 13-jarige tweeling. Het ziekenhuis moet nu meebetalen aan de opvoeding van de tweeling.

Zwanger

De vrouw kwam begin jaren negentig op 37-jarige leeftijd samen met haar man bij de inmiddels gepensioneerde gynaecoloog met de vraag of ze nog zwanger kon worden. Na onderzoek werd haar verzekerd dat dat niet het geval was.

Niet veel later bleek de vrouw toch zwanger. Het echtpaar had toen al drie kinderen. Als gevolg van de zwangerschap moest de vrouw haar baan opzeggen.

Risico's

Het ziekenhuis en de gynaecoloog hebben altijd ontkend dat zij niet op de risico's van een zwangerschap hebben gewezen. Volgens het gerechtshof blijkt uit het dossier het tegendeel.

Ook verwerpt het hof het argument van het ziekenhuis dat er geen schade was ontstaan als de vrouw destijds een abortus had ondergaan.

Sterilisaties

Ziekenhuizen zijn in eerdere zaken al eens veroordeeld tot schadevergoedingen bij mislukte sterilisaties. Dit is de eerste keer dat een schadevergoeding is toegekend voor de geboorte van een kind na het geven van een verkeerd advies over anticonceptie.