BELGRADO - Afvaardigingen van ongeveer veertig landen en internationale organisaties zijn zaterdag bij de staatsbegrafenis van de vermoorde Servische premier Djindjic.

Op zijn laatste tocht wordt Djindjic, de eerste Europese regeringsleider die is vermoord sinds de aanslag op de Zweedse premier Palme in 1986, onder meer begeleid door de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Fischer. De Amerikaanse delegatie bestaat uit oud-minister Eagleburger van Buitenlandse Zaken, de Amerikaanse ambassadeur in Servië-Montenegro en vier andere diplomaten.

Nederland stuurt minister De Hoop Scheffer, die op de begrafenis tevens de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa vertegenwoordigt. Verder komen de Oostenrijkse kanselier Schüssel en de voorzitter van de Europese Commissie, Prodi. Ook de hoofdaanklaagster van het Joegoslavië-Tribunaal, Carla del Ponte, kondigde aan bij de begrafenis aanwezig te zijn.

Servische bevolking

Tienduizenden Serviërs zijn zaterdagmorgen in Belgrado bijeengekomen om afscheid te nemen van hun vermoorde premier Djindjic. Uren voor het begin van de herdenkingsdienst door patriarch Pavle, het hoofd van de Servische orthodoxe kerk, hadden de mensen zich bij de Sint-Sava verzameld.

De staatszender RTS berichtte dat lange rijen mensen de nacht in de kou hadden doorgebracht om het condoleanceregister in het Servische regeringsgebouw te tekenen. De teraardebestelling van Djindjic heeft zaterdagmiddag om twee uur plaats op de hoofdbegraafplaats van Belgrado. In verband met de moord op de premier woensdag zijn tot nu toe ruim 180 mensen gearresteerd of verhoord.