RABAT - De vroegere Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken Driss Basri, die gold als de sterke man achter het bewind van de voormalige koning Hassan II, is op 69-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in Parijs aan de gevolgen van een longinfectie, meldde het Marokkaanse staatspersbureau MAP.

Basri was meer dan 25 jaar lang een van de machtigste mannen van Marokko. Koning Hassan benoemde hem in 1974 tot staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, waarna hij in 1981 minister werd.

Politiestaat

Basri wordt verantwoordelijk gehouden voor het opzetten van de politiestaat waarmee Hassan zijn macht behield. In die jaren werden honderden tegenstanders van het regime zonder vorm van proces vastgezet, gemarteld en vermoord.

Hij had ook een leidinggevende rol bij de vervalsing van verkiezingsuitslagen en de propaganda die ervoor moest zorgen dat het Marokkaanse volk de annexatie van de voormalig Spaanse Westelijke Sahara van harte zou steunen.

Signaal

Na de dood van Hassan II in 1999 schoof diens zoon, Mohammed, Basri aan de kant. Zijn ontslag werd alom gezien als een signaal dat de jonge koning een democratischer koers wilde gaan varen. Basri, die sinds 2004 in een luxe appartement in Parijs leefde, is nooit vervolgd voor zijn daden.