BRUSSEL - Ondanks strenge wetgeving tegen racisme en discriminatie is er in de Europese Unie nog altijd ongelijke behandeling op de arbeidsvloer, bij huisvesting en in het onderwijs.

Dat staat in een rapport over racisme van een speciaal EU-agentschap voor grondrechten dat maandag in het Europees Parlement werd gepresenteerd.

Het goede nieuws is echter dat Europese anti-discriminatiewetgeving in sommige lidstaten haar vruchten begint af te werpen. Dit zou nog beter kunnen, meent het rapport. Om dat te bereiken moeten lidstaten meer hun best doen migranten bewust te maken van de wetgeving die hen tegen discriminatie beschermt.

Migranten

Het onderzoek, dat is gebaseerd op statistieken uit 2006, noemt voorbeelden van discriminatie van migranten die solliciteerden. Zij werden afgewezen op basis van hun buitenlands klinkende naam. Ook meldt het rapport dat in een aantal landen de hoeveelheid racistisch geweld is toegenomen.

Het EU-agentschap voor grondrechten is in februari van dit jaar opgericht en zetelt in Wenen. Zijn doel is lidstaten te helpen bij het waarborgen van grondrechten.