AMSTERDAM - Bij een overval op de onlangs geopende hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam zijn in de nacht van zondag op maandag twee geldkluizen buitgemaakt.

Drie gemaskerde overvallers drongen het gebouw op het Oosterdokseiland binnen en overmeesterde de drie bewakers, liet directeur Hans van Velzen maandag weten.

Topdrukte

De bewakers hebben enige uren opgesloten gezeten, maar wisten zich uiteindelijk te bevrijden en de politie te alarmeren. De nachtwakers raakten niet gewond. De dieven gingen er vandoor met een kluis van de bibliotheek en een van het restaurant op de bovenste verdieping. Het is niet duidelijk hoeveel geld daarin zat.

Volgens Van Velzen was sprake van topdrukte de afgelopen dagen door de Uitmarkt, die in de omgeving werd georganiseerd. Op zaterdag en zondag bezochten 20.000 mensen de bibliotheek.

Onderzoek

De bibliotheek, de grootste van Nederland, bleef maandag bijna de hele dag gesloten wegens sporenonderzoek door de recherche. Ook was er wateroverlast in de expeditie aan de achterkant van het pand, omdat de overvallers de sprinklerinstallaties daar hadden stukgeslagen. "Dat is waarschijnlijk een afscheidscadeautje", aldus Van Velzen.

De bibliotheek bleef droog, maar door het water moest Nuon wel de stroom eraf halen en dat leverde enige vertraging op. De bezoekers konden rond 17.00 uur weer terecht in de bieb.

Prinses Laurentien heeft de nieuwe bibliotheek van Amsterdam geopend op 7 juli. Het dertien verdiepingen tellende gebouw naast het Centraal Station biedt plaats aan anderhalf miljoen boeken, tijdschriften, cd's en dvd's.