DEN HAAG - Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) hekelt de laffe middelen waarmee de Taliban er doelbewust op uit zijn om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

De minister prees de maandag door een zogeheten bermbom om het leven gekomen sergeant Martijn Rosier. "Die zich juist wel onbaatzuchtig en professioneel heeft ingezet voor de verbetering van de levenssituatie van de Afghaanse bevolking."

De minister zei diep respect te hebben voor de sergeant, die zal worden herinnerd als een moedige, professionele en dierbare collega. Van Middelkoop zei mee te leven met diens echtgenote, kinderen en andere dierbaren.

Incasseringsvermogen

Volgens de minister heeft de aanslag echter geen gevolgen voor de huidige missie. "Het incasseringsvermogen van de krijgsmacht is groot. Dat betekent dat we deze missie ook voor deze periode zullen voortzetten, hoe moeilijk het ook is om dit soort mededelingen te moeten doen."

De besluitvorming of Nederland na augustus volgend jaar nog doorgaat, staat daar volgens hem los van. Een dezer maanden hakt het kabinet daar een knoop over door. De minister denkt niet dat de Taliban daar met hun acties invloed op uit proberen te oefenen.