DE BILT - Het heeft de afgelopen zomer opvallend vaak geonweerd. Het KNMI telde in De Bilt 25 onweersdagen in juni, juli en augustus. Dat bleek maandag uit cijfers van het weerinstituut. Gewoonlijk kent een zomer 14 dagen met onweer.

Het KNMI laat weten dat het in juni tien dagen onweerde, in juli twaalf en in augustus drie. Normaal is dat gemiddeld respectievelijk vijf, vijf en vier keer.

Warm

De zomer van 2007 gaat als 'warm' de boeken in. De voorlopige gemiddelde temperatuur is 17,4 graden tegen 16,6 normaal. Dat gemiddelde is vooral te danken aan zeer warme dagen in juni. De eerste zomermaand eindigde met een gemiddelde temperatuur van 17,5 graden, waar het normaal 15,2 graden is.

De warmste dag was 15 juli toen het kwik in Maastricht steeg tot 32,9. Voor het eerst sinds 2002 heeft de zomer geen hittegolf gekend.

Regen

Ondanks de hoge gemiddelde temperatuur regende het opvallend vaak en liet de zon zich minder zien. De zomer van 2007 kende minder mooiweerdagen dan anders, aldus het KNMI. Mooie dagen met een temperatuur ruim boven het gemiddelde, nauwelijks neerslag en veel zon zijn tussen mei en eind augustus 22 keer voorgekomen. Vorig jaar telde de zomer 39 mooi-weerdagen.

De meteorologische zomer loopt van 1 juni tot 1 september.