DIKSMUIDE - Als de Franstalige Walen in België niet inbinden, moet Vlaanderen eenzijdig stappen nemen naar meer onafhankelijkheid. "Laat België dan maar meteen verdampen", zei voorzitter Walter Baeten van het IJzerbedevaartcomité zondag bij de tachtigste IJzerbedevaart.

De IJzerbedevaart in het West-Vlaamse Diksmuide is de jaarlijks officiële herdenking van de Vlaamse slachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Zondag waren veel Vlaamse kopstukken, onder wie de minister-president van Vlaanderen, bij de bedevaart aanwezig. De belangrijkste politicus van Vlaanderen, ex-formateur Yves Leterme, was er niet om de Walen niet tegen de schenen te schoppen.

"Vrees toch niet, stap, bij een eeuwig 'non', uit de huidige Belgische structuur met een eenvoudige meerderheid van de Nederlandstaligen in Kamer en Senaat", zei Baeten tegen de Vlaamse politici.

Impasse

De formatie van een nieuwe federale Belgische regering zit in een diepe impasse nu de beoogde regeringspartijen het niet eens kunnen worden over een staatshervorming van België.

Vlaanderen wil meer autonomie en meer financiële vrijheid, Wallonië wil dat niet. Vooral de Waalse christendemocraten blokkeren alle voorstellen.

Volgens Baeten willen de Waalse leiders "gewoon blijven profiteren van Vlaanderen. Vlaams geld moeten ze krijgen, dat ze zo graag over de balk gooien", zei Baeten.

Aanwezig

Bij de IJzerbedevaart waren volgens de organisatoren ruim 4500 mensen aanwezig. Onder hen veel Vlaamse politici onder wie de Vlaamse minister-president Kris Peeters en twee ministers uit zijn regering.

Bij de IJzerwake, de extreem-nationalistische afsplitsing van de IJzerbedevaart, kwamen vorige week ongeveer 5000 mensen.

Formatie

Koning Albert II van België denkt inmiddels al sinds donderdagavond na over hoe de formatie uit het slop kan worden gehaald.

Belgische media verwachten dat de koning eerst twee bemiddelaars gaat aanstellen. Het zou dan gaan om twee vroegere parlementsvoorzitters, de Waalse christendemocraat Raymond Langendries en de Vlaamse liberaal Herman de Croo.