ATHENE - Tientallen dorpen op het Griekse schiereiland Peloponnesos zijn geëvacueerd omdat ze door de bosbranden worden bedreigd, die volgens Griekse media inmiddels 53 levens hebben geëist. De politie rept van 51 doden. Zeker 550 huizen zijn in vlammen opgegaan.

De branden op de Peloponnesos zijn bovendien opgerukt tot in de buurt van het antieke Olympia, het heiligdom van de oppergod Zeus, ter ere van wie de Olympische Spelen werden gehouden.

Evacueren

Het vuur bereikte in de nacht van zaterdag op zondag de kustplaats Tholon op de Peloponnesos. De Griekse autoriteiten wilden aanvankelijk vierhonderd mensen met een boot evacueren.

Ze moesten dat plan laten varen omdat de boot op een zandbank dreigde te lopen.

Wind

De Griekse brandweerkorpsen hebben het zondagmorgen wat minder zwaar gekregen bij het bestrijden van de branden, omdat de wind in kracht is afgenomen.

Op de Peloponnesos woeden nog ongeveer veertig branden. Ook op het eiland Evvoia en het gebied rond de hoofdstad Athene hebben de korpsen de handen vol aan de bluswerkzaamheden.

Bestrijden

Ongeveer 1500 brandweerlieden en militairen zijn ingezet voor het bestrijden van de branden. Tal van landen hebben mensen en materieel aangeboden om te helpen bij het blussen van de branden.

De Nederlandse luchtmacht maakte zaterdag bekend dat drie blushelikopters van het type Cougar gaan helpen het vuur te bestrijden. Ook Frankrijk, Italië, Spanje, Noorwegen, Duitsland, Cyprus, Roemenië, Servië, Zweden en Israël hebben hun hulp toegezegd.

Bosbranden in Griekenland