ATHENE - De Griekse regering heeft in het hele land de noodtoestand afgekondigd. Dat maakte premier Kostas Karamanlis zaterdag bekend.

Bosbranden hebben al 44 levens geëist op Peleponnesos. Volgens de premier kunnen de vele branden "geen toeval zijn". De daders zullen boeten, zei hij.

Mobiliseren

"In alle regio's van het land wordt de noodtoestand afgekondigd om zo alle middelen en krachten te mobiliseren om deze ramp tegemoet te treden", zei Karamanlis in een televisietoespraak tot de natie.

Honderden dorpen zijn door de branden ingesloten. Athene heeft de Europese Unie om hulp gevraagd.

Toeval

"Zoveel branden op zoveel locaties kan geen toeval zijn", stelde de premier. "De staat zal er alles aan doen om de schuldigen te vinden en hen te bestraffen", voegde hij eraan toe.

Karamanlis kondigde verder extra noodhulp aan voor de slachtoffers. In Griekenland woeden zaterdag 87 branden.

Ontruiming

In de buurt van de hoofdstad Athene werd zaterdag een klooster ontruimd nadat twee nieuwe bosbranden waren ontstaan. De belangrijkste weg tussen Athene en de internationale luchthaven van de stad is afgesloten.

Blushelikopters

Nederland stuurt twee blushelikopters van de Luchtmacht naar Griekenland voor de bestrijding van de bosbranden daar.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft daartoe geld vrijgemaakt nadat Griekenland de Europese Unie om hulp had gevraagd, maakte zijn woordvoerder zaterdag bekend.