BRUSSEL - Steeds meer Vlamingen willen een onafhankelijk Vlaanderen en steeds minder zien Yves Leterme zitten als premier. Dat blijkt zaterdag uit een enquête in opdracht van de kranten Het Nieuwsblad en Vers L'Avenir onder ruim negenhonderd Belgen.

Bij de Vlamingen is bijna 39 procent voor Vlaamse onafhankelijkheid en daarmee een splitsing van België. Ook bij de Franstalige Walen groeit de aanhang voor zo'n toekomst voor België, nu de politieke partijen al 75 dagen vruchteloos proberen een nieuwe regering te vormen. Bij de Franstaligen is inmiddels een op de tien voor het opheffen van België.

Over heel het land bekeken, wil nog maar 66 procent België als staat behouden. Een maand geleden was dat nog 70 procent.

Winnaar

De grote winnaar van de verkiezingen op 10 juni, de leider van de Vlaamse christendemocraten Yves Leterme, heeft inmiddels veel krediet verspeeld. Bijna 57 procent van de Belgen wil hem niet als premier. Zelfs in Vlaanderen wil 43 procent hem niet.

Leterme is desondanks nog altijd de belangrijkste kandidaat om premier te worden, ook al gaf hij donderdag zijn formatieopdracht terug aan koning Albert.

Koning Albert

Koning Albert denkt nu na over het aanstellen van een of meerdere bemiddelaars, die de Vlaamse en Waalse christendemocraten en liberalen weer om de tafel moet krijgen.

Die partijen zijn door de verkiezingsuitslag min of meer tot elkaar veroordeeld om een nieuwe regering te vormen.