AMSTERDAM - Het tram- en busverkeer in Rotterdam is vrijdagochtend grotendeels stilgelegd. De wilde staking begon om 10 uur. Het trampersoneel protesteert tegen het aanhoudende geweld in het openbaar vervoer.

Een bestuurder zette voor het stadhuis op de Coolsingel een tram stil, waardoor het overige tramverkeer werd geblokkeerd. Al snel sloten bestuurders van bussen zich bij de actie aan. Alleen de metro rijdt nog ongewijzigd, zei een woordvoerder van het openbaarvervoerbedrijf RET.

Vijf vertegenwoordigers van de bestuurders en de RET-directie zijn inmiddels in gesprek met burgemeester Opstelten en wethouder Hulman van verkeer. De trambestuurders hadden dat onderhoud geëist en namen geen genoegen met een gesprek met Hulman alleen. Opstelten heeft er een werkbezoek van Tweede-Kamerleden voor onderbroken.

Boos

De tram- en busbestuurders zijn boos, omdat donderdagavond opnieuw een collega lichtgewond raakte na een incident met een passagier. Die had een trambestuurder met een stanleymes gestoken. Trambestuurders legden begin van de maand en half januari ook al uit protest het werk neer.

Geweld

Een trambestuurder van lijn 5 zei dat het geweld in het openbaar vervoer een structureel probleem is. Volgens hem zijn er dit jaar al 225 meldingen van extreem geweld in tram, bus en metro in de stad. Voor het personeel is de maat vol.

De bestuurder wees erop dat sommige problemen makkelijk zijn te verhelpen met meer geld. Zo zou het volgens hem goed zijn om deurvergrendeling aan te brengen om mensen die moeilijk kunnen gaan doen buiten de deur te houden. Ook menen de bestuurders dat de zogeheten wagenbegeleiders worden wegbezuinigd, terwijl die veel problemen kunnen voorkomen.