AMSTERDAM - Advocaat Willem Jan Ausma die de belangen behartigt van de verdachte in de zaak-Németh, heeft toch inzage gekregen in het dossier van Amin M.. Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht heeft het strafdossier van M. die in Marokko vastzit voor de moord op Ilona Nemeth, vorige week vrijgegeven.

Hiermee is het kort geding dat vrijdag zou dienen van de baan, laat de advocaat vrijdag weten.

Begin juni maakte Ausma bekend dat hij in een kort geding het Nederlandse dossier van zijn cliënt wilde opeisen omdat M. nauwelijks Arabisch zou spreken. "Het parket in Utrecht heeft vorige week de stukken zelf aangeboden. Waarschijnlijk omdat zij inzagen dat het hier om bepaalde fundamentele rechten gaat", lichtte een medewerker van de advocaat vrijdag toe. De stukken worden momenteel grondig onderzocht voor het aangekondigde hoger beroep. Het OM was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Doodstraf

Een Marokkaanse rechtbank veroordeelde op 12 juni de verdachte van de moord op Ilona Németh tot de doodstraf. De aanklager had tegen Amin M. dezelfde straf geëist. Omdat Marokko de doodstraf niet meer uitvoert, wordt deze omgezet in een levenslange gevangenisstraf.

M. wordt verdacht van het doden van de Utrechtse Németh. Zij verdween in juli 2004 nadat zij op de fiets naar station Overvecht was gereden om naar haar werk in Hilversum te gaan. Haar lichaam werd ruim een jaar later gevonden.

Sale

M. wordt vastgehouden in een gevangenis in de Marokkaanse plaats Sale, nadat hij in juli vorig jaar in dat land werd aangehouden. Omdat hij in het bezit is van zowel een Nederlands als een Marokkaans paspoort, beschouwt Marokko hem als een eigen onderdaan. Marokko heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland, waardoor de berechting in Marokko plaatsvindt.