AMSTERDAM - Het Pieter Baan Centrum (PBC) heeft het psychisch en psychiatrisch onderzoek naar Volkert van der G.afgerond. De man die heeft bekend dat hij Pim Fortuyn heeft vermoord, voerde donderdag het eindgesprek met de observatiekliniek, zo liet zijn advocaat B. Böhler vrijdag weten.

Van der G. wordt vrijdag teruggebracht naar het huis van bewaring in Amsterdam. De observatie heeft drie weken langer geduurd dan normaal, omdat Van der G. tijdelijk zijn medewerking had opgezegd. Hij protesteerde daarmee tegen de eis van het ministerie van Justitie dat hij geïsoleerd moest worden onderzocht in de observatiekliniek van justitie.

Cameratoezicht

Ook maakte hij bezwaar tegen het aanvankelijke cameratoezicht in zijn cel in het PBC. Nadat besloten werd dat hij in een groep zou worden geplaatst, heeft de verdachte uit Harderwijk zich weer beschikbaar gesteld voor het onderzoek van de observatiekliniek. De rechtbank in Amsterdam had toestemming gegeven dat het onderzoek van de vermeende moordenaar van Fortuyn in het PBC met drie weken werd verlengd, als Van der G. daarmee akkoord ging.

Proces

Het rapport van het PBC moet uiterlijk 21 maart op het bureau van de rechter-commissaris liggen. De inhoudelijke behandeling van het proces tegen Van der G. begint op 27 maart en gaat op 30 maart en 1 april verder.