HILVERSUM - De advocaten van prinses Margarita en haar man Edwin de Roy van Zuydewijn zullen in getuigenverhoren premier Balkenende als eerste oproepen. Hij zou dan onder meer de vraag moeten beantwoorden of koningin Beatrix opdracht heeft gegeven tot een onderzoek door de toenmalige BVD (nu AIVD). Dat zei advocaat P. Nicolaï donderdagavond in het tv-programma Barend & Van Dorp.

Verder zou Balkenende voor de rechter vragen moeten beantwoorden die hij volgens Nicolaï woensdag in de Tweede Kamer onbeantwoord liet. Het gaat dan om de vraag of het Kabinet der Koningin informatie uit het BVD-onderzoek aan derden had mogen geven.

Nicolaï zei genoeg bewijs te hebben dat het echtpaar is geobserveerd om een claim op schadevergoeding op een juridisch voldoende manier te kunnen onderbouwen. Waaruit dat bewijs bestaat wilde de raadsman nog niet zeggen. Over de hoogte van de claim zei Nicolaï dat De Roy van Zuydewijn een loopbaan van dertig jaar als captain of industry door de neus is geboord. Met een schikking van miljoen euro zou het paar geen genoogen nemen.