AMSTERDAM - Prostituees op de Wallen in Amsterdam zijn donderdag met een sticker- en posteractie begonnen tegen pooiers. Ze hebben op ramen stickers en affiches plakt met de tekst 'Pimpfree Zone' (pooiervrije zone) of 'Pimping is forbidden in The Netherlands'.

De sticker en het affiche dienen om pooiers erop te wijzen dat het strafbaar is om prostituees af te persen en ze afhankelijk te maken, aldus belangenvereniging De Rode Draad en Vakwerk, de vakbond van prostituees. Zij namen het initiatief omdat ze vinden dat er in de meeste raamgebieden in de rosse buurt veel pooiers rondlopen.

Stickers

De stickers zijn bedoeld voor prostituees, die ze op de ramen van hun peeskamertje kunnen hangen. De posters worden voornamelijk uitgedeeld aan kroegen en seksshops op de Wallen.

De initiatiefnemers zeggen niet de illusie te hebben dat ze met hun actie de pooiers verdrijven. "Maar we willen ze wel een signaal geven en we hopen dat ze er nerveus van worden."

Voorts dient het als steuntje in de rug van prostituees die niet gediend zijn van contacten met pooiers. Het idee is ontstaan in Australië. In de hoerenbuurt van Sydney had iemand een muurschildering gemaakt met de tekst Pimpfree Zone.