WASHINGTON - De Amerikaanse federale recherche FBI begint mogelijk een onderzoek naar vervalste documenten die moesten aantonen dat Irak kernwapens ontwikkelt. De Amerikaanse krant The Washington Post heeft dat vernomen van een hooggeplaatste Amerikaanse veiligheidsfunctionaris.

Onlangs zei directeur Mohammed el-Baradei van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in de VN-Veiligheidsraad dat de documenten, waaruit zou blijken dat Irak uranium uit Niger wilde importeren, niet echt zijn. De Verenigde Staten en Groot-Brittanië hadden de documenten toegespeeld gekregen door een onbekend land. Ze werden vervolgens door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell in de Veiligheidsraad gepresenteerd als overtuigend bewijs tegen Bagdad.

Buitenland

De FBI houdt er rekening mee dat een buitenlandse veiligheidsdienst met opzet valse informatie heeft verspreid om zo het Amerikaanse beleid te beïnvloeden. Overigens is het nog niet zeker of de FBI het onderzoek gaat leiden, omdat nog uitgezocht moet worden of de kwestie binnen haar jurisdictie valt.

Goed vertrouwen

Powell heeft donderdag alvast verzekerd dat de VS niet betrokken zijn bij vervalsing van de documenten. Washington heeft die "in goed vertrouwen" ontvangen en "heeft op geen enkele wijze deelgenomen aan vervalsingen," zei de minister tegen een subcommissie van het Congres.