AMSTERDAM - Jos Brink was een warm, positief en zorgzaam mens. Maar hij was ook iemand die erg kritisch was op zichzelf en op de mensen om zich heen, iemand die in alles wat hij deed, streefde naar perfectie.

Dat beeld werd donderdag geschetst tijdens de afscheidsviering voor de vrijdag overleden theaterman en presentator in de Amsterdamse kerk De Duif, waar Brink voorganger was.

De dienst, die rond 12.15 uur begon, werd geleid door Marina Slot, een collega van Jos. Ook zijn aangenomen zoon Paul van Ewijk nam een paar keer het woord, onder meer om psalm 23 uit de Bijbel voor te lezen: "De Heer is mijn herder."

Herinneringen

Ook haalde Van Ewijk herinneringen op aan de man die hij niet alleen 'mijn leermeester en mentor' noemde, 'maar bovenal een goede vriend om ontzettend mee te lachen en die een schouder bood om op te huilen'.

De meeste van de liederen tijdens de mis waren van theoloog Huub Oosterhuis en werden gezongen door een koor. Zangeres en actrice Lucie de Lange, die bekend werd door haar vele rollen in stukken van Brink, zong het nummer 'Leegte en gemis', dat Jos schreef voor de musical 'ZZinderella'.

Kist

Tijdens de dienst, die toegankelijk was voor het publiek, stond de blankhouten kist van Brink voor het spreekgestoelte, met daarop een geel bloemstuk.

Begraafplaats

Vanuit de kerk wordt de entertainer donderdagmiddag vervoerd naar begraafplaats De Nieuwe Ooster, waar om 15.00 uur nog een herdenkingsdienst is.

Afscheidsfeest

's Avonds vindt een besloten afscheidsfeest plaats voor vrienden en familie in het Amsterdamse Theater Carré, waar Brink donderdagochtend enkele uren lag opgebaard en het publiek afscheid van hem kon nemen. Enkele honderden belangstellenden maakten van die mogelijkheid gebruik.