AMSTERDAM - De klokken van de Heilige Margarita Mariakerk in Tilburg hebben donderdagochtend opnieuw te veel lawaai gemaakt. Het gebeier is inzet van een felle strijd tussen de kerk, omwonenden en het Tilburgse gemeentebestuur.

De klokken produceerden 83,2 decibel, 13,2 decibel meer dan is toegestaan. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat dat de kerk opnieuw vijfduizend euro kosten.

De gemeente legde de kerk al twee maal eerder een dwangsom op, omdat het geluidsniveau van de klokken boven de maximaal toegestane zeventig decibel zou komen.

Oplossing

Dinsdagochtend bleef de kerk met 68 decibel wel net onder de grens. "We dachten dat de parochie een oplossing gevonden had", aldus een gemeentewoordvoerder. Donderdagochtend constateerden ambtenaren echter de hoogste normoverschrijding sinds de gemeente vorige week met meten begon.

Klachten

De Heilige Margarita Mariakerk luidt sinds een jaar iedere ochtend om kwart over zeven de klokken om op te roepen voor de vroege viering. Na aanhoudende klachten van omwonenden stelde de gemeente vast dat de klokken te veel lawaai maken. Daarop besloot Tilburg de kerk een dwangsom op te leggen voor iedere keer dat de norm wordt overschreden.

De kerk is het daar niet mee eens, en heeft bezwaar gemaakt tegen de beslissing.