DEN HAAG - De organisatoren van de studentendemonstratie zijn teleurgesteld dat CDA-leider Balkenende en PvdA-voorman Bos donderdag niet na afloop van de tocht door de stad naar het Malieveld zijn gekomen.

"Ik hoop niet dat dit demonstratief is voor het gewicht dat zij het hoger onderwijs toedichten", zei Noortje van der Meij van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). "Er is een hoop onzekerheid, onrust en paniek over de bezuinigingen. Studenten hebben gewoon recht op uitleg."

Ze vindt het jammer dat "Wouter en Jan Peter, dat moet beter" niet even een kwartiertje vrij kunnen maken om de studenten gerust te stellen. In plaats van de twee gesprekspartners aan de formatietafel kwamen het CDA-Tweede-Kamerlid Joldersma en haar PvdA-collega Hamer naar het Malieveld.

LSVb

Volgens Van der Meij leeft het hoger onderwijs nog steeds in onzekerheid over de al door het huidige kabinet opgelegde bezuinigingen. "De PvdA wil die wel terugdraaien." Daarnaast is er onduidelijk welke kant de gesprekspartners opgaan als het gaat om de studiefinanciering en het collegegeld.

Studiefinanciering

"Het CDA zegt, we blijven van de studiefinanciering af, maar de partij ziet wel iets in het verhogen van het collegegeld. En de PvdA zegt, we blijven van het collegegeld af, maar willen de studiefinanciering veranderen in een sociaal leenstelsel." De studenten vrezen dat dit leenstelsel een verkapte vorm van bezuinigen is en zijn bang dat de PvdA meer dan 500 miljoen euro willen besparen op het onderwijs.