AMSTERDAM - De politie heeft woensdag in Amsterdam oud-directeur van de Westermoskee Üzeyir Kabaktepe gearresteerd. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam donderdag laten weten.

Kabaktepe was tot november directeur van beleggingsmaatschappij Manderen BV, die in opdracht van de Turkse organisatie Milli Görüs de Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes wilde bouwen.

De 40-jarige Kabaktepe is aangehouden op verdenking van verduistering en witwassen toen hij directeur was van Manderen BV. Hij zit nog vast en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Vuurwapens

Naast zijn arrestatie heeft de politie op vier plaatsen doorzoekingen verricht, onder andere in het bedrijfspand van Kabaktepe in Amsterdam-Osdorp. Daarbij nam de politie voornamelijk administratie, maar ook enkele vuurwapens in beslag.

Aangifte

Het nieuwe bestuur van de Westermoskee heeft op 1 februari aangifte gedaan tegen de oud-directeur wegens verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte. Volgens het bestuur zou Kabaktepe als directeur van Manderen BV circa 1,5 miljoen euro hebben overgemaakt naar bankrekeningen van zijn eigen ondernemingen.

Justitie verdenkt Kabaktepe, die eerder bekend stond als een liberale voorman van Milli Görüs, van het vervalsen van notulen van twee vergaderingen van Manderen BV. Door deze vervalsingen heeft een aandelenoverdracht plaatsgevonden. Het project Westermoskee werd door de aandelenoverdracht ingebracht in een nieuwe 'Vereniging Westermoskee'. Deze aandelenoverdracht is inmiddels door een beslissing van de rechtbank teruggedraaid.

Conflict

Na een conflict binnen Milli Görüs en een rechtszaak moest Kabaktepe eind vorig jaar het veld ruimen. Van de bouw van de veelbesproken Westermoskee is daarna niets meer terechtgekomen. Op het braakliggende stuk grond legt stadsdeel De Baarsjes nu tijdelijk een sport- en spelterrein aan.