DEN HAAG - Het gebied in de Gelderse Vallei waarvoor een streng regime geldt, is donderdag verder uitgebreid. Op een bedrijf in Putten rust een ernstige verdenking van besmetting met klassieke vogelpest. Ook in Nijkerk en Lunteren zijn donderdag nieuwe verdenkingen geconstateerd. Daarvoor hoefde het gebied niet vergroot te worden.

Het totaal aantal verdachte bedrijven is donderdag opgelopen tot . Het aantal pluimveebedrijven dat daadwerkelijk besmet is, bedraagt 31. Minister Veerman van Landbouw heeft de Tweede Kamer verzekerd dat een besmet of verdacht bedrijf binnen een tijdsbestek van 24 uur geruimd kan worden. Het ministerie beschikt hiervoor nu over voldoende dodingsapparatuur.

Spannend

Volgens Veerman kunnen de ruimingen van de pluimveebedrijven die nog geruimd moeten worden binnen enkele dagen voorbij zijn. In totaal zijn er 89 pluimveebedrijven en 1,6 miljoen stuks pluimvee geruimd. Er moeten nog ruim negentig bedrijven worden leeggehaald. De komende dagen zijn "spannend en cruciaal," aldus de bewindsman.
Gezien de incubatietijd van het griepvirus kan zich binnen een aantal dagen een tweede golf van besmettingen openbaren. "Dan zal duidelijk worden of de bestrijding van de vogelpest effectief is. De huidige uitbraken zijn allemaal nog te verbinden met contacten die de bedrijven voor de vervoersverboden met elkaar hadden,'' zei Veerman donderdag.

Ophokplicht

De landbouwminister heeft ingestemd met een voorstel van de Tweede Kamer om een tijdelijke ophokplicht voor pluimvee in heel Nederland in te stellen. Het gaat zowel om hobbypluimvee als om bedrijfsmatig gehouden dieren. De Nederlandse Belangenvereniging voor Hobbydierhouders is daar niet over te spreken. Volgens een woordvoerder is ophokken praktisch niet haalbaar. De vereniging wil het hobbypluimvee vaccineren tegen de vogelpest.

Veterinaire deskundigen van de Europese Unie hebben besloten dat het vervoers- en exportverbod voor Nederlandse levende kippen en broedeieren voorlopig nog een week van kracht is. Eerder deze week zag het ernaar uit dat de maatregelen mogelijk zouden worden versoepeld.

Screening

De Nederlandse autoriteiten voeren een screening op vogelpest uit op ongeveer 1400 bedrijven. Die operatie is echter maandag pas klaar. "In samenspraak met de Nederlandse autoriteiten is besloten de maatregelen voorlopig te verlengen,'' zei de woordvoerster van EU-commissaris Byrne (Consumentenzaken en Volksgezondheid).

Ruimers besmet

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Nationaal Influenza Centrum uit Rotterdam hebben bekendgemaakt dat er nog vier pluimveeruimers die in de Gelderse Vallei werkten, besmet zijn geraakt met het vogelpestvirus (aviaire influenza virus). Hiermee komt het totaal aantal vastgestelde gevallen van besmetting op vijf.

De ruimers hebben alle vier een ontsteking van het slijmvlies rond het oog, een zogeheten conjunctivitis. Zij zijn onder medische behandeling en maken het goed. De man bij wie eerder deze week het virus is ontdekt, is inmiddels klachtenvrij.

Ongevaarlijk

Volgens viroloog A. Osterhaus van het Nationaal Influenza Centrum in Rotterdam is nog niet duidelijk of nog meer mensen het virus hebben opgelopen. "Wij zijn nog personen aan het onderzoeken die zich hebben gemeld. Daarvan verwachten we morgen de uitslag.'' Iedereen die betrokken is bij het ruimen van bedrijven wordt onderzocht op dieren- en mensengriepvirussen. Vogelpest is een griepvirus dat niet gevaarlijk is voor mensen.