ARNHEM - Een 48-jarige ex-politieagent moet in de nieuwe strafzaak tegen de eerder veroordeelde drugsbaron Charles Z. getuigen. Dat heeft de rechtbank in Arnhem woensdag besloten. Deze vroegere diender werd afgelopen juni zelf in Sneek opgepakt wegens omkoping.

De ex-agent, die nu in voorarrest zit op verdenking van heling en vervalsing, wordt gehoord op verzoek van de advocaat van Z., P. Doedens. Volgens Doedens kan uit verklaringen van de ex-agent blijken dat het opsporingsonderzoek tegen Z. niet volgens de regels is verlopen.

anonieme getuige

De ex-agent zou volgens de raadsman bovendien de personalia kunnen geven van een nu nog anonieme getuige, die deze beschuldiging kan bevestigen. Het zou gaan om een oud-collega van de gewezen agent, die nog steeds in dienst is van het korps, aldus Doedens.

Volgens de raadsman waren de ex-agent en de anonieme getuige collega's in de periode voor de IRT-affaire. Na die affaire over ongeoorloofde opsporingsmethoden ontsloeg de politie de agent en werd de man informatiemakelaar, stelt Doedens.

Onrechtmatigheden

De officier van justitie in Arnhem vindt dat de advocaat ten onrechte vist naar onrechtmatigheden in het opsporingsonderzoek en dat de raadsman zijn vermoedens daarover te weinig onderbouwt.

De rechtbank denkt daar anders over en wil in elk geval de ex-agent en de anonieme getuige hun verhaal laten doen.

Drugs

De 52-jarige Charles Z. wordt momenteel vervolgd voor het bereiden en verhandelen van 2000 kilo hasj en zestig kilo amfetamine. Deze drugs werden vorig jaar aangetroffen bij zijn woning in Zwartebroek. Ook moet hij zich verantwoorden voor het bezit van wapens en xtc-pillen.

Behalve in de geschetste zaak-Windhalm wordt Z. ook vervolgd in de zaak-Domer. Daarin gaat het om grotere feiten zoals het witwassen van grote sommen crimineel geld, uitvoer van partijen drugs naar Engeland en deelname aan een criminele organisatie.