ARNHEM - De leiding van het politieteam, het zogeheten Tolteam, dat de vuurwerkramp in Enschede onderzoekt, heeft het onderzoek gemanipuleerd. Dat geldt ook voor officier van justitie H. Stam. Dat verklaarde J. Paalman, rechercheur bij de politie Twente, donderdagochtend voor het gerechtshof in Arnhem. "Het is best mogelijk dat A. de V. niets met de vuurwerkramp te maken heeft."

Paalman is getuige in de zaak tegen De V. die wordt verdacht van brandstichting op het terrein van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks op 13 mei 2000 en in de zaak tegen de directeuren Rudi Bakker en Willie Pater. De rechercheur maakte tot september onderdeel van het Tolteam.

Klusjesman

Volgens Paalman weet H. Kloppenborg, klusjesman bij S.E. Fireworks, meer van de oorzaak en de toedracht van de vuurwerkramp. Die informatie had hij van de Criminele Inlichtingendienst. Het is hem door de politieleiding en het Openbaar Ministerie verboden meer onderzoek naar Kloppenborg te doen, omdat De V. inmiddels in beeld was als verdachte.

Telefoon

De V. werd verdachte in de vuurwerkramp na zijn aanhouding voor het in brand steken van een auto. Het eerste bewijsmateriaal richtte zich op telefoonverkeer dat hij zou hebbben gevoerd in het rampgebied op 13 mei 2000. Een misdaadanalist die daar onderzoek naar deed en concludeerde dat de telefoon niet van De V. was, is door de politieleiding gevraagd de datum van zijn proces-verbaal te vervalsen. Dat heeft de man geweigerd. Volgens Paalman heeft Stam het verbaal van deze deskundige pas veel later dan nodig toegevoegd aan de stukken die ook voor de verdediging van de verdachten beschikbaar waren.

Sportbroekje

Ook is er volgens de politieman slordig omgesprongen met het sportbroekje van De V. dat als belangrijk bewijsmateriaal wordt gezien. Een collega zou met het broekje op zijn hoofd hebben gelopen en hebben gezegd: "Hier is de brandstichter van Enschede". Dit zou zijn gebeurd voordat het broekje aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is overgedragen om te onderzoeken op vuurwerksporen.