ROTTERDAM - De politie van Rotterdam heeft na een grootschalig onderzoek een mensensmokkelorganisatie opgerold. Bij invallen in Nederland en België werden acht verdachten aangehouden en 102 illegale Chinezen aangetroffen die op weg waren naar Groot-Brittannië.

Over de achtergrond van de verdachten wil justitie nog niets zeggen. Justitie onderzoekt of er banden zijn met de organisatie uit de bekende zogenoemde Dover-zaak. In die zaak bleek een organisatie zich eveneens bezig te houden met de smokkel van Chinezen naar Engeland. Die zaak kwam volop in de publiciteit na het mislukken van een transport naar Dover in juni 2000 waarbij 58 Chinezen stikten in een afgesloten koelwagen.

De nu opgerolde bende wordt ervan verdacht honderden Chinezen over de weg via verschillende landen naar Europa te hebben gebracht. Eindbestemming was Groot-Brittannië.

In Nederland werd op tien plaatsen een inval gedaan. De meeste van die panden stonden in Rotterdam. In een zogenoemd safehouse werden 46 illegale Chinezen gevonden. In een Belgisch doorgangshuis werden veertig Chinezen aangetroffen. In een vrachtwagen in de haven van Scheveningen zaten nog eens zestien Chinezen.

Dover-zaak

In de Dover-zaak bleken ook diverse panden in Rotterdam te worden gebruikt. Ook daar zaten safehouses bij, huizen waar de gesmokkelde mensen korte tijd verbleven voor ze naar Engeland werden vervoerd. Twee Chinezen overleefden destijds de barre tocht naar Engeland, maar konden de appartementen waar ze enige tijd doorbrachten niet meer terugvinden.

Straffen

In de Dover-zaak werden in Nederland tien mensen veroordeeld tot straffen van 22 maanden tot 10,5 jaar. De chauffeur van de truck zit in Engeland een straf van veertien jaar uit.

In 2002 werden opnieuw acht mensen aangehouden die worden verdacht van het op grote schaal smokkelen van Chinezen. Onder hen zou de 'grote baas' van de smokkelorganisatie zitten, een Chinese vrouw met de bijnaam Sister P. Die strafzaak moet nog behandeld worden.