BELGRADO - De Servische politie heeft ongeveer veertig personen aangehouden die direct of indirect behoren tot de criminele clan die premier Zoran Djindjic zou hebben vermoord. Dat heeft het hoofd van de politie van Belgrado, Milan Obradovic, donderdag medegedeeld.

De Servische regering maakte vlak na de aanslag een lijst met 23 verdachten bekend. Ze behoren allemaal tot de criminele Zenum-clan, die geleid wordt door Milorad Lukovic, alias Legija, het voormalige hoofd van een speciale politie-eenheid. Hij geldt als hoofdverdachte van de moord, die woensdagmiddag in Belgrado werd gepleegd.

'Operatie Wervelwind'

De Servische krant Daily Nacional meldde donderdag op de voorpagina dat de regering 'operatie Wervelwind' is gestart om zo snel mogelijk de overige verdachten op te pakken. De Daily Poltika schreef dat één of meer sluipschutters Djindjic van een afstand van ongeveer 200 meter hebben doodgeschoten.

De Hoge Vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap in Bosnië, Paddy Ashdown, zei in een reactie op de aanslag dat de moord op Djindjic ertoe kan leiden dat de staten op de Balkan de strijd tegen de georganiseerde misdaad gaan opvoeren. Hij riep op tot meer samenwerking tussen de landen. "De georganiseerde misdaad moet worden bestreden met vastberadenheid en moed, de moed die Zoran Djindjic toonde. Alle landen in de regio moeten als één man onderling en met de internationale gemeenschap samenwerken tegen degenen die onze regio naar zijn zwarte verleden willen laten terugkeren",zei Ashdown.

Bekijk hier de video van vlak na de moord op Djindjic