PARIJS - Frankrijk heeft de zes Britse eisen aan Irak om oorlog te voorkomen afgewezen. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin donderdag gezegd.

Bekijk hier de video

"Ze beantwoorden niet de vragen die door de internationale gemeenschap zijn gesteld. Het is geen kwestie van Irak een paar dagen meer geven voordat naar de wapens wordt gegrepen, maar om resoluut door te gaan op de weg van vreedzame ontwapening door de inspecties, die een geloofwaardig alternatief voor oorlog zijn", aldus De Villepin.

'Frankrijk heeft woord gebroken'

Richard Perle, een adviseur van de Amerikaanse president Bush heeft Frankrijk er donderdag van beschuldigd verbonden te zijn aan de Iraakse leider Saddam Hussein en zijn woord aan Washington te breken. Perle is een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie en een van de architecten van de agressieve benadering van Irak.

In een radiointerview zei hij dat Parijs en Washington een overeenkomst hadden door resolutie 1441 van de VN-Veiligheidsraad. Door met een veto tegen een tweede resolutie te dreigen, heeft Frankrijk 'de spelregels bij de VN veranderd' en 'zijn woord gebroken'.

Perle beschuldigde de Franse president Jacques Chirac er ook van dat hij persoonlijk bevriend is met Saddam Hussein.