AMSTERDAM - Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft woensdag op de valreep de executie van dewegens moord veroordeelde Delma Banks tegengehouden. De executie zou dedriehonderdste worden in Texas sinds de doodstraf er in 1982 werd heringevoerd,maar tien minuten voor de fatale injectie kwam het bevel tot opschorting.

Banks heeft altijd beweerd dat hij ten onrechte schuldig was bevonden aan eenmoord, 23 jaar geleden, en kreeg daarbij steun van drie voormalige federalerechters die een oproep deden bij het hoogste gerechtsorgaan in de VerenigdeStaten. Het uitstel van executie blijft geldig totdat het hof beslist of dezaak moet herbekeken worden.

De advocaten van de man hadden in het verleden al betoogd dat de donkere Banksslecht vertegenwoordigd werd op zijn proces, dat aanklagers donkere mensen bewust uitde jury hielden en dat een aantal getuigenissen over de moord op de 16-jarigeblanke Wayne Whitehead twijfelachtig waren.

Texas neemt meer dan een derde van de 835 executies die sinds 1977 zijnuitgevoerd, voor zijn rekening. Dit jaar staat de teller al op tien, goed opweg om het record van veertig dodelijke injecties uit 2000 te verbeteren.