SEOUL - Drie van de negentien Zuid-Koreanen die al een maand in Afghanistan in gijzeling worden gehouden, zijn in hongerstaking gegaan. Ze eisen dat ze allemaal samen worden vastgehouden in plaats van in groepjes. Dit meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap maandag.

Taliban ontvoerden op 19 juli 23 christelijke hulpverleners, twee van hen werden later vermoord. Op 13 augustus werden twee vrouwelijke gijzelaars vrijgelaten, volgens de gijzelnemers om hun 'goede wil' te tonen.

Het persbureau Yonhap heeft van een bron vernomen dat de gijzelaars in vijf groepen verdeeld zijn en op verschillende locaties in de provincie Ghazni worden vastgehouden.

Ongeduldig

De Taliban beginnen ongeduldig te worden. Ze herhaalden volgens de bron het dreigement meer gijzelaars te vermoorden als de Afghaanse regering maandagavond geen gevangengenomen Taliban-strijders heeft vrijgelaten.

Ondertussen probeert Zuid-Korea het tij te keren. De viceminister van Buitenlandse Zaken, Cho Jung-pyo, ontmoette maandag in Seoul een Afghaanse topdiplomaat. Volgens de bron van Yonhap heeft Seoul zaterdag nog tevergeefs geld geboden om de ontvoerde hulpverleners vrij te krijgen.