DEN HAAG - De rechters van het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) in de zaak-Taylor hebben het proces tegen de ex-president van Liberia maandag geschorst tot 7 januari 2008.

Het nieuwe team advocaten van Charles Taylor, dat eind juli is aangetreden, had om extra voorbereidingstijd gevraagd. De aanklagers hadden er in het belang van een eerlijk proces geen bezwaar tegen gemaakt.

Alleen al het dossier dat de verdediging van de aanklagers heeft ontvangen, omvat 40.000 pagina's. Daarnaast is de verdediging pas onlangs in het bezit gekomen van het persoonlijk archief van Taylor, dat ongeveer 50.000 pagina's omvat.

De verdediging hoopt daarin ontlastend materiaal te vinden. Zo is bijvoorbeeld een brief van oud-president Jimmy Carter van de VS ontdekt. Taylors nieuwe advocaat, Courtenay Griffiths, wil daarmee aantonen dat Taylor zich juist heeft ingezet voor vrede in buurland Sierra Leone.

Oorlogsmisdaden

SCSL-hoofdaanklager Stephen Rapp beschuldigt Taylor van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in Sierra Leone, waar bij een jarenlange burgeroorlog in de jaren '90 en begin deze eeuw tienduizenden mensen om het leven kwamen.

Milities moordden en verkrachtten; gedrogeerde kindsoldaten hakten ledematen af van onschuldige burgers. Taylor zou volgens de aanklagers rebellengroepen hebben gesteund om in het bezit te komen van Sierraleoonse diamanten.

Onder druk

Griffiths zei tijdens een persconferentie na de zitting dat hij niet had verwacht meer tijd te krijgen dan tot begin volgend jaar. Het SCSL, dat gefinancierd wordt door vrijwillige bijdragen van VN-leden, staat onder "politieke en economische druk" om zijn werk op een voortvarende manier af te ronden. Nederland is een van de belangrijkste donoren.

Griffiths zegt veel problemen te ondervinden door VN-sancties als reisverboden en het bevriezen van tegoeden van personen die in verband worden gebracht met Taylor. De Britse strafpleiter heeft daardoor problemen getuigen à decharge te vinden. Hij heeft het probleem in een pleitnota aangekaart bij de rechters.

Het SCSL houdt op 20 september de volgende pro-formazitting in de Taylor-zaak.