FRANKFURT/BERLIJN - De voormalige RAF-terroriste Eva Haule is vrijdag na 21 jaar gevangenisstraf vrijgelaten. Dat heeft de justitie in Berlijn maandag bevestigd in reactie op een artikel in de krant Bild.

Het gerechtshof in Frankfurt had vrijdag laten weten dat Haule zou vrijkomen, maar niet gezegd wanneer dat zou gebeuren.

Justitie in Duitsland zette haar levenslange gevangenisstraf om in een voorwaardelijke straf. De extreemlinkse activiste heeft het geweld afgezworen en is volgens de rechters niet langer een gevaar voor de samenleving.

Drievoudige moord

De 53-jarige kunstenares, die sinds 1986 achter de tralies zat, werd in 1994 veroordeeld wegens drievoudige moord in verband met een aanslag op een Amerikaanse luchtmachtbasis bij Frankfurt in 1985. Ze behoorde tot de leiding van de extreemlinkse RAF, die in de jaren '70 en '80 in Duitsland verantwoordelijk was voor talrijke moorden en aanslagen.

Haule is de tweede voormalige terrorist die dit jaar is vrijgekomen. In maart mocht Brigitte Mohnhaupt, veroordeeld tot vijf maal levenslang, de gevangenis al verlaten. Twee veroordeelden zitten nog vast.

Ontvoeringen

Meer dan twintig jaar was de Bondsrepubliek Duitsland in de ban van de radicaallinkse terreur van de Rote Armee Fraktion (RAF). Met moorden, aanslagen en ontvoeringen verzetten de leden zich tegen het 'imperialistische systeem'.

De strijd kostte meer dan dertig mensen het leven, onder wie hooggeplaatste personen uit het bedrijfsleven en de politiek. Nadat hij in 1991 een laatste moord had gepleegd - op de voorzitter van de organisatie die Oost-Duitse bedrijven privatiseerde -, hief de terreurgroep zich in april 1998 op.