STRAATSBURG - De eis van de Amerikaanse douane om inzage in de passagierslijsten van luchtvaartmaatschappijen leidt tot grote onenigheid in de Europese Unie. Het europarlement dreigt met een juridische strijd met de Europese Commissie, die in zijn ogen zonder overleg heeft ingestemd met de Amerikaanse eisen.

De Amerikanen zeggen dat ze, in verband met de strijd tegen terrorisme, van tevoren willen weten wie aan boord van de toestellen zit met bestemming VS. Vrijwel het hele europarlement, zo bleek woensdag tijdens een debat met Europees commissaris Bolkestein, denkt dat de privacy daarmee in het gedrang komt.

Op de lijsten staat soms immers veel meer dan alleen naam en geslacht van de reiziger: maaltijdkeuze (islamitisch of joods), adres (factuuradres creditkaart) en soms ook de vorige vluchten die de reiziger heeft uitgevoerd. Er bestaat een Europese wet uit 1995 die persoonlijke gegevens beschermt.

Volgens Bolkestein is er van een overeenkomst tussen de EU en de VS nog geen sprake; het gaat alleen om een gezamenlijke verklaring. "Er is geen akkoord, er zijn alleen discussies geweest en van de zijde van de VS zijn garanties gegeven. Dit is de eerste fase in een proces."

Hij wees er verder op dat de VS de gegevens toch wel in handen krijgen. Totale weigering om mee te werken kan ertoe leiden dat Europese maatschappijen niet meer naar Amerika kunnen vliegen, waarschuwde hij. "Dat kunnen we ons niet permitteren."

Het europarlement is bepaald niet gerustgesteld en stemt donderdag mogelijk in met een resolutie, die een gang naar het Europees Hof voorbereidt. "Hij zei eigenlijk: wacht maar rustig af", foeterde PvdA-europarlementslid Swiebel na afloop.