BORDEAUX - Kamel Ben Salah (38) heeft persoonlijk om cassatie gevraagd van de procedure in hoger beroep voor het Hof van Assisen van Bordeaux. Hij zegt dat er vormfouten zijn gemaakt in het proces tegen hem dat in de nacht van vrijdag op zaterdag eindigde in een veroordeling tot levenslange gevangenisstraf.

De vijftien vrouwen en mannen sterke jury van dat Hof, onder wie drie beroepsrechters, achtten hem na vijf uur beraadslaging schuldig aan de moord op de Nederlandse echtparen Van Hulst en Nieuwenhuis in mei 1999 in hun boerderij in het Zuid-Franse Monfort. Ben Salah moet ten minste 22 jaar achter de tralies doorbrengen zonder enige hoop op strafvermindering.

In de gevangenis van Gradignan bij Bordeaux, waar hij is opgesloten, heeft Ben Salah zelf een formulier ingevuld waarin hij vraagt om cassatie. Dat verzoek is dinsdag in de middag binnengekomen op de griffie van het Paleis van Justitie in Bordeaux. Het betreft alleen de strafrechtelijke kant van de zaak, niet de civiele.

Nabestaanden

Meteen na de strafzitting was Ben Salah immers ook veroordeeld tot de betaling van 286.000 euro aan een schadefonds voor nabestaanden van slachtoffers, en tot totaal 40.000 euro aan een bijdrage in de kosten van vijf nabestaanden van de Nederlandse slachtoffers: de twee kinderen Van Hulst, de twee kinderen Nieuwenhuis en broer Dolf van Dam van de vermoorde zussen Marianne van Hulst en Dora Nieuwenhuis.

Cassatieverzoek

Normaal komt een cassatieverzoek binnen via de advocaten van een veroordeelde. Mr. Martial, die Ben Salah ook vorig jaar in Auch verdedigde toen de zaak in eerste aanleg voorkwam, had na het gelijkluidende vonnis in Bordeaux aangekondigd daarmee meteen te komen. Dinsdag rond het middaguur was er evenwel nog niets binnen op de griffie aldaar. Woensdag was mr. Martial onbereikbaar.