GRONINGEN - Groningse taxichauffeurs weigeren op dit moment Marokkaanse klanten mee te nemen. De sfeer onder de 130 taxichauffeurs die in de noordelijke hoofdstad rijden is zeer gespannen na drie brutale roofovervallen die de afgelopen twee weken door een Marokkaanse jongen zijn gepleegd.

Dit heeft woordvoerder J. Moesker van de taxichauffeurs maandag bevestigd. "We willen niemand discrimineren, maar de angst onder de chauffeurs zit er goed in", stelt hij. "Twee van de drie beroofde chauffeurs hebben direct ontslag genomen, de derde zit overspannen thuis."

Pistool tegen het hoofd

De drie taxichauffeurs kregen na aankomst op het gevraagde adres een pistool op hun hoofd gedrukt en moesten al hun geld, mobiele telefoon en autosleutels afgeven. De dader werd direct daarna door een handlanger op een scooter opgepikt.

"Ze kunnen weigeren wat ze willen"

De politie bevestigt dat het om een "mediterraan of Marokkaans type gaat" en stelt alles in het werk om de man te pakken. "Ondertussen kunnen de chauffeurs weigeren wie ze willen", stelt politiewoordvoerder H. Bouwkamp. "Zolang het geen radicale vormen aanneemt, is er geen verschil tussen het weigeren van een beschonken klant of een klant waarvan de chauffeur vermoedt dat hij kwaad in de zin heeft."

"In Groningen komt het toch niet zoveel voor"

De Marokkaanse gemeenschap reageerde maandagavond vooralsnog voorzichtig. "We weten nog niets, wat betreft een actie van taxichauffeurs", aldus een woordvoerder van de Marokkaanse Islamitische Vereniging in Groningen. Hij wil nog niet veel zeggen "In Groningen komt het toch niet zoveel voor, dachten we. Het lijkt er doorgaans op dat de jongens die dit soort dingen doen uit Amsterdam of Utrecht komen", aldus een woordvoerder van de vereniging. Dinsdag komt het verenigingsbestuur mogelijk bijeen om een officiële reactie te formuleren.