'Olympische smogtest' maakt lucht nog niet veel schoner

PEKING - De grootschalige 'smogtest' in de Chinese hoofdstad Peking heeft tot dusver slechts geleid tot een "lichte verbetering" van de luchtkwaliteit. De hoeveelheid fijnstof in de lucht nam onder meer af, maar het aandeel zwaveldioxide bleef gelijk.

De luchtkwaliteit is - volgens Chinese maatstaven - wel goed genoeg voor het goed kunnen uitvoeren van atletische activiteiten.

Test

Dat berichtte The South China Morning Post (Hongkong) in de jongste editie. Met het oog op de Olympische Spelen volgend jaar augustus in Peking haalt het stadsbestuur daar sinds vrijdag elke dag circa 1,3 miljoen voertuigen van de weg.

Dat is ongeveer eenderde van het dagelijkse totaal. Afhankelijk van de nummerplaat mogen voertuigen gedurende de vierdaagse test, die tot maandag duurt, al dan niet de weg op.

Kritiek

De test volgt op kritiek van onder meer het Internationaal Olympisch Comité en de wereldgezondheidsorganisatie WHO op de hardnekkige smog boven de Chinese metropool.

Peking wil gedurende de zomerspelen verscheidene maatregelen nemen om een goede luchtkwaliteit te garanderen en het stilleggen van een deel van het wagenpark is er een van.

Milieu-effect

De test moet nu uitwijzen wat het precieze milieu-effect eigenlijk is. In de stad zijn 31 meetpunten ingericht die gegevens verzamelen. Na afloop van de test zullen wetenschappers in samenspraak met de autoriteiten een definitief plan opstellen.

Buitenlandse deskundigen hebben al hun twijfels geuit over de aanpak omdat Chines milieuregels over een goede luchtkwaliteit nogal afwijken van regels in westerse landen.

China kijkt bijvoorbeeld niet naar ozonconcentraties op de bodem of naar het hele scala aan (fijn)stofdeeltjes.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie