Peru zet extra troepen in tegen plunderaars

LIMA - De Peruaanse president Alan Garcia heeft besloten honderden extra agenten en militairen in te zetten tegen plunderaars in de door de aardbeving getroffen gebieden in zijn land.

Op steeds meer plekken nemen gefrustreerde slachtoffers van de zware aardbeving het recht in eigen handen en overvallen en plunderen winkels, apotheken en hulpkonvooien.

Hulpverlening

Garcia heeft bezworen dat de hulpverlening goed op gang zal komen en hij riep de burgers op nog enig geduld te betrachten. Het gaat om een enorme logistieke operatie in een gebied, waar wegen en bruggen volledig zijn verwoest.

De Verenigde Naties hebben een speciaal team naar Peru gedirigeerd om te helpen bij de coördinatie van de hulpverlening.

Dodental

Het dodental van de verwoestende beving op woensdag staat nog steeds op ongeveer vijfhonderd. In vrijwel alle getroffen gebieden is er al dagen geen drinkwater en stroom.

Vele tienduizenden mensen zijn hun huizen kwijt en moeten op straat slapen, waar de temperatuur 's nachts kan teruglopen tot ongeveer 10 graden Celsius.

Schade

In de hoofdstad Lima zijn gebouwen ingestort en viel de stroom en telefonie tijdelijk uit. Ondanks de kracht van de schok is de schade in de hoofdstad beperkt gebleven. Toch zorgde de aardbeving voor veel opschudding.

"Ik voelde de grond trillen als pudding. Ik ben nog nooit zo bang geweest in mijn leven", vertelde de 26-jarige Miguel, student ecotoerisme, zaterdag tegen het ANP vanuit Lima.

Droom

"Ik besefte opeens dat ik niets in mijn leven moet uitstellen en ben de volgende dag direct begonnen mijn droom te verwezenlijken. Ik wil het ecotoerisme in Peru opzetten."

De Peruaanse student wil toeristen niet alleen de 'standaardplekken' van Peru laten zien, maar juist de mooiste 'verborgen plekken'.

Werelderfgoedlijst

Niet alle plaatsen kunnen nog bezocht worden. Zo zijn veel rotspartijen aan de kust en in het natuurreservaat Nationaal park Paracas, dat op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat, beschadigd. De allerbekendste rots, De Kathedraal, is zelfs helemaal verdwenen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie