HOUTEN - De Nederlandse kippenslachters voorzien in mei een drastische vermindering van de aanvoer van vlees. De handelsprijs zal daardoor naar verwachting stijgen, aldus voorzitter D. Halbesma van de Nederlandse vereniging van pluimveeverwerkende industrie (Nepluvi) woensdag.

Reden is dat momenteel geen eieren meer worden uitgebroed voor nieuwe slachtkippen. De broedmachines zijn uitgezet, omdat de kuikens voorlopig niet naar de kippenboeren kunnen worden gebracht. In Nederland geldt een vervoersverbod op pluimvee om het besmettelijke vogelpest tegen te gaan. Door een verdacht bedrijf in België moeten bovendien daar een à twee slachterijen daar stilgezet worden.

Of de consumenten last krijgen zegt Halbesma niet goed te kunnen voorspellen: "In elk geval liggen de Nederlandse slachterijen dan grotendeels stil". Momenteel draaien de slachthuizen nog op halve kracht. Ze kunnen alleen pluimvee verwerken dat uit de hokken dreigt te groeien.

Duitsland

De slachterijen verwerken doorgaans ook grote aantallen pluimvee uit Duitsland, maar door het vervoersverbod is dat nu niet mogelijk. Die dieren zijn nu overgenomen door Duitse slachthuizen. Dierwelzijnsproblemen lijken zich niet voor te doen.