Kaping Turks passagiersvliegtuig voorbij (video)

ANKARA - Op de luchthaven van de Turkse badplaats Antalya is een einde gekomen aan de kaping van een Turks passagiersvliegtuig. De twee kapers gaven zich na enkele uren over aan de politie.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4537 De laatste gijzelaars hadden eerder al het toestel verlaten, meldde de Turkse tv-zender NTV.

Een ingerekende kaper heeft de Turkse nationaliteit. De ander heeft een Syrisch paspoort maar is vermoedelijk van Palestijnse origine, meldde de Turkse minister van Binnenlandse Zaken.

al-Qaeda

Tegen hun gijzelaars zouden ze hebben gezegd dat ze tot het terreurnetwerk al-Qaeda behoorden.

Het duo sloeg zaterdagmorgen toe, toen het toestel van de Turkse vliegmaatschappij Atlas Jet vanuit het Turkse deel van Cyprus op weg was naar Istanbul. Er waren 136 passagiers en zes bemanningsleden aan boord van het toestel.

Bom

Twee uur na het opstijgen probeerden twee kapers, die vermoedelijk niet gewapend waren maar mogelijk wel een bom bij zich hadden, de cockpit binnen te dringen.

Toen dat mislukte, eisten ze dat de piloot hen naar de Iraanse hoofdstad Teheran zou brengen. Het toestel landde echter noodgedwongen in Antalya om bij te tanken.

Vrouwen

Eenmaal geland in Antalya gaven de kapers vrouwen en kinderen toestemming om het toestel via de voordeuren te verlaten. Op tv-beelden was te zien dat mannelijke inzittenden van de gelegenheid gebruik maakten om via de nooduitgang aan de achterkant te ontsnappen.

De kapers konden dat niet verhinderen omdat ze voorin het toestel waren.

Piloten

Ook de twee piloten wisten via een schuifraam in hun cockpit te ontsnappen. Er werd daarna gesproken met de kapers, die volgens Turkse media een nieuwe piloot eisten. Onder zware druk zou het duo zich hebben overgegeven.

Het motief van de kapers van tussen de 25 en 30 jaar oud is niet precies duidelijk. Mogelijk protesteerden ze met hun actie tegen het optreden van de Verenigde Staten in de Arabische wereld.

Na onderzoek door de politie bleek dat de gijzelnemers geen bom bij zich hadden, maar een pakketje met boetseerklei, meldden Turkse media zaterdagmiddag.

Tip de redactie