ANKARA - Op de luchthaven van Antalya in het zuiden van Turkije staat een gekaapt Turks passagiersvliegtuig. Bijna alle 142 inzittenden aan boord zijn via de achterdeur van het toestel ontsnapt en zijn in veiligheid, meldde directeur Tuncay Doganer van vliegmaatschappij Atlas Jet zaterdag.

Het toestel kwam uit het Turkse deel van Cyprus en was op weg naar Istanbul. De kapers dwongen de piloot te landen in Antalya.

Ze willen bijtanken en daarna naar Iran of Syrië te vliegen. De Turkse autoriteiten weigeren gehoor te geven aan de eisen. Een ontsnapte passagier zei tegen de Turkse tv-zender NTV dat de kapers hebben gezegd dat ze leden van het terreurnetwerk al-Qaeda zijn.

Cockpit

De kapers, die Arabisch en een beetje Engels en Turks zouden praten, probeerden tijdens de vlucht de afgesloten cockpit binnen te dringen. Dat lukte niet.

Eenmaal geland in Antalya gaven de kapers vrouwen en kinderen toestemming om het toestel via de voordeuren te verlaten. Op tv-beelden was te zien dat mannelijke inzittenden van de gelegenheid gebruik maakten om via de achterdeur te ontsnappen. De kapers konden dat niet verhinderen omdat ze voorin het toestel waren. Twee piloten wisten via een schuifraam in hun cockpit te ontsnappen.

Bemanning

Het Turkse persbureau Anatolië meldde dat de kapers nog vier passagiers en twee bemanningsleden in gijzeling hebben. De kapers van tussen de 25 en 30 jaar oud zouden gewapend zijn met een mes en mogelijk een bom aan boord hebben.

Hun actie zou een protest tegen het optreden van de Verenigde Staten in de Arabische wereld zijn.