BELGRADO - Premier Zoran Djindjic van Servië is woensdag het slachtoffer geworden van een moordaanslag. Hij werd kort voor een uur 's middags met een geweer onder vuur genomen op de binnenplaats van het regeringsgebouw in de Nemanjinastraat in het centrum van de hoofdstad Belgrado, vanaf een dak aan de overkant van de straat.

Hij liep ernstige verwondingen op aan borstkas en buik. Djindjic was kort tevoren uit zijn gepantserde BMW gestapt.

Spoedoperatie

Een spoedoperatie leek aanvankelijk het levensgevaar te hebben opgeheven, maar korte tijd later kwam het bericht dat de 50-jarige premier was overleden. Inmiddels heeft plaatsvervangend premier Nebojsa Covic het overlijden van Djindjic bevestigd. Hij kondigde aan later op de middag een officiële verklaring te zullen afleggen. De Opperste Defensieraad van Servië en Montenegro is in spoedzitting bijeengekomen.

Lijfwachten gewond

Bij de aanslag op Djindjic, die sinds 2001 premier was, zijn volgens de Servische staatstelevisie twee lijfwachten van Djindjic gewondgeraakt. De nieuwszender B92 meldde dat de politie kort na de aanslag drie mannen heeft aangehouden in verband met de aanslag. Het is nog niet bekend of daar de persoon of personen bij zijn die de schoten zouden hebben afgevuurd.

B92

De televisiezender B92 zond beelden uit van de aanslag. Verslaggevers van de zender die bij het gebouw te wachten voor een persconferentie, maakten de opnamen.

Vorige maand was Djindjic waarschijnlijk ook al het doelwit van een aanslag. Op 21 februari slaagde zijn chauffeur er op weg naar het vliegveld ternauwernood in een vrachtwagen te ontwijken die zich totaal onverwacht in de baan van de auto van de regeringsleider begaf. Bewijs dat het om een aanslag ging, is er niet.

Aanslag

Djindjic zelf zei enkele dagen later dat hij ervan overtuigd was dat het om een aanslag op zijn leven ging en dat die mogelijk te maken had met pogingen van zijn regering om een eind te maken aan de georganiseerde misdaad. Hij noemde het incident een 'zinloze poging' om zijn democratisch veranderingsproces tegen te houden.

"Als iemand denkt dat de wet en de hervormingen tegengehouden kunnen worden door mij te elimineren, dan heeft hij het reusachtig mis", zei hij toen tegen de BBC. "Het systeem blijft gewoon functioneren en niemand krijgt gratie voor zijn misdaden door een of twee overheidsfunctionarissen te vermoorden."

Draskovic

Vier jaar geleden werd de Servische oppositiepoliticus Vuk Draskovic ook bijna het slachtoffer van een 'auto-ongeval'. Toen kwamen vier mensen om, maar Draskovic bracht het er levend af. De politie zei toen te vermoeden dat de daders personen waren die vroeger deel uitmaakten van een speciale eenheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij zouden ook achter het bijna-ongeluk van Djindjic zitten.