Doek voor LPF definitief gevallen

POELDIJK - Het doek voor de Lijst Pim Fortuyn (LPF) is vrijdag definitief gevallen. Tijdens een buitengewone ledenvergadering in Poeldijk bekrachtigde een tweederdemeerderheid van de aanwezige leden een eerdere uitspraak tot opheffen. Daarmee houdt de LPF aan het einde van het jaar op te bestaan.

De in 2002 opgerichte partij, die onder Lijst 5 Fortuyn meedeed aan de parlementsverkiezingen in november vorig jaar, was landelijk al van het politieke toneel verdwenen. In vijf steden heeft de partij nog een vertegenwoordiging in de gemeenteraad.

Deze fracties in Westland, Spijkenisse, Duiven, Den Haag en Eindhoven zetten hun werk nog voort tot het eind van de raadsperiode in 2010. Het landelijk partijkantoor in Den Haag was in mei al gesloten.

Roerig bestaan

Met de opheffing per 1 januari 2008 komt een einde aan een kortstondig maar roerig bestaan van een partij die in het voorjaar van 2002 opgericht werd door Pim Fortuyn. De LPF-voorman werd op 6 mei van dat jaar, kort voor de Tweede Kamerverkiezingen, doodgeschoten op het Mediapark in Hilversum.

Desondanks was de LPF bij de stembusgang de grote winnaar en behaalde de partij vanuit het niets 26 zetels. Samen met CDA en VVD vormde de LPF vervolgens het eerste kabinet onder leiding van Jan Peter Balkenende.

Die samenwerking duurde slechts iets meer dan tachtig dagen, omdat de LPF'ers binnen de Tweede Kamerfractie en in het kabinet vanaf het begin rollend over straat gingen.

Onrustig

Ook na de vervroegde verkiezingen in 2003 bleef het steeds onrustig binnen de partij en de inmiddels achtkoppige Tweede Kamerfractie.

Bij de parlementsverkiezingen vorig jaar behaalde de LPF met lijsttrekker Olaf Stuger geen Kamerzetel meer.

Rechtsgeldig

Het LPF-bestuur zag er geen heil meer in en wilde de partij opheffen. Daarvoor kreeg het in juli al steun, maar te weinig leden kwamen toen opdagen voor een rechtsgeldig besluit. Dat is er nu wel, aldus partijsecretaris Jens van der Vorm.

Van de 177 uitgebrachte stemmen waren er vrijdagavond 135 voor opheffing. Een enkeling probeerde tot aan de stemming nog wel de partij te laten voortbestaan met een nieuw te kiezen bestuur.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie