RIJSWIJK - Televisieomroepen, collega's en vrienden reageerden vrijdag met verslagenheid en droefenis op het toch nog plotselinge overlijden van Jos Brink. Vrijwel iedereen roemde Jos Brink als de alleskunner, als multitalent en om zijn betrokkenheid bij mensen.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4543 Afschuwelijk en ongelooflijk triest, noemde de NCRV het overlijden van Jos Brink. Een woordvoerster van de omroep refereerde vrijdagavond vooral aan zijn betrokkenheid bij mensen en zijn verdraagzaamheid.

Voor de NCRV presenteerde Brink een groot aantal programma's, waaronder Langs heilige huisjes, Cum laude en Jos op 1. Sinds 2004 was Brink het gezicht van TV-toppers.

In 2005 en 2006 presenteerde hij samen met Sandra Reemer nog tweemaal het legendarische programma Wedden dat..? en in 2006 ook nog Samen tegen Kanker met Mieke van der Weij en Jochem van Gelder.

AVRO

Ook voor de AVRO was Brink van grote betekenis. Hij presenteerde met veel succes AVRO's Puzzeluur, waar hij in 1979 de Televizierring mee won. In 1986 won hij de ring nogmaals, met een van zijn succesvolste programma's, AVRO's Wedden dat..?

Brink was daarnaast een graag geziene gast in programma's als Babbelonië. "Met Jos Brink verliezen we een zeer sympathieke entertainer. Hij was een persoonlijkheid met veel oog voor de mensen om hem heen", zei een woordvoerder van de omroep.

Hommage

De AVRO en de NCRV brengen zaterdag in een gezamenlijk programma een hommage aan Jos Brink. Het programma wordt uitgezonden op Nederland 1 om 21.30 uur.

Tv-collega Mies Bouwman kon het droeve nieuws over de dood van Jos Brink vrijdagavond eigenlijk nauwelijks nog geloven: "Het is zo onvoorstelbaar. Hij had zo'n behoefte om van alles te doen, dat je denkt: wat krijgen we nou?

Ik wist wel dat hij ziek was, maar door de publiciteit van sommige bladen denk je: ze zullen het wel weer opblazen. Maar het is echt, het is heel vreselijk. Ik mocht hem heel erg graag. Nee, ik màg hem heel erg graag, dat is eigenlijk beter om te zeggen. Het was zelfs houden van. Ik híeld van Jos."

Diep geschokt

Frans Mulder van cabaret Purper is ook diep geschokt door de dood van Brink. "Dit is zo klote, dit! Verschrikkelijk." Vorig seizoen stond Brink bij Purper in het programma, komend seizoen zou hij het weer doen.

"Hij was vorig jaar zo op zijn plek bij ons. Ook mensen die dat niet zo verwachtten, zeiden: goh, wat is díe man goed."

Groots

Purper en Brink gingen vrolijk de zomervakantie in, vol goede moed over het programma voor 2007/2008. "Hij is stiekem van vakantie teruggekomen en heeft pas na de diagnose verteld dat hij ziek was. Hij heeft zijn ziekte ook groots gedragen", aldus Mulder.

"Ik had hem aan de telefoon en hij zei vrolijk: 'Hoor je nou dat je een zwaar zieke man aan de lijn hebt? Het is interessant om te zien hoe het lichaam in verval raakt'."

Palet

"Het mooie van Jos Brink was dat hij het hele palet van tv heeft bestreken", zei RTL-baas Fons van Westerloo. Voor RTL presenteerde Jos Brink enige tijd het programma Wedden dat.

"Voor de grote shows heeft hij heel veel betekend, er keken in die tijd een miljoen mensen naar zijn programma's. Dat haalde zelfs een voetbalwedstrijd niet."

Talenten

Zoals veel anderen prijst ook Van Westerloo de vele talenten van Brink. "Er zijn er niet zo veel die zo multigetalenteerd waren als hij.

Hij had alle talenten: én pastor, én showmaster, én schrijver, én cabaretier."

Verlies

"Ik zit nog steeds op dezelfde stoel sinds ik het nieuws heb gehoord", zei Willeke Alberti om half tien 's avonds in een reactie op het overlijden van Jos Brink. "Het is een grote schok, een groot verlies.

Ik heb er bijna geen woorden voor. Dat het zo snel is gegaan, en dat je weer iemand verliest. Ik ga Jos missen als vriend en collega."

Innemend

Een innemende man, met zwier en het hart op de juiste plaats, omschreef directeur René Grotenhuis van Cordaid Jos Brink. Brink was ambassadeur van Cordaid Bond Zonder Naam, een stichting die zich inzet voor het bevorderen van naastenliefde en solidariteit in de maatschappij.

"Jos Brink was het icoon van het werk van de stichting van de afgelopen jaren. Zijn dood is een groot verlies, allereerst voor zijn partner, maar ook voor ons en de vele vrijwilligers met wie hij een grote betrokkenheid toonde."